Ethereum – yksi suosituimmista kryptovaluutoista

Home Ethereum – yksi suosituimmista kryptovaluutoista

Ethereum - yksi suosituimmista kryptovaluutoista

On vain yksi Ethereumia suositumpi kryptovaluutta, joka on tietenkin Bitcoin. Bitcoin on ensimmäinen ja alkuperäinen kryptovaluutta, kun taas ethereum on altcoineista tunnetuin kryptovaluutta. Altcoinit ovat niitä kryptovaluuttoja, jotka ovat ilmestyneet aidon ja alkuperäisen Bitcoinin jälkeen. Eli toisin sanoen kryptovaluutoista kaikki paitsi Bitcoin ovat altcoineja. Kryptovaluuttojen ja bitcoinin tarina alkaa jo vuodesta 2009, mutta Ethereum on astunut internetiin vasta vuonna 2015. Sen kehittäjänä on ohjelmoija Vitalik Buterin. Butler oli vasta 19 vuotias kun hän sai idean Ethereumista vuonna 2013. 

Vuonna 2016 alkoi ethereum muuttua entistä suositummaksi. Ethereum (ETH) perustuu lohkoketjutekniikkaan, kuten bitcoin, mutta on kuitenkin hieman erilainen. Siinä missä Bitcoin on puhtaasti digitaalinen valuutta, on Ethereum käytännössä koko ekosysteemi. Ethererumilla on erillinen lohkoketju ja se perustuu Turing -täydelliseen Ethereum virtual Machineen (EVM). Kaiken kaikkiaan Ethereumilla on maine 2010 -luvun  mahtavimpana teknologisena innovaationa. 

Mikä Ethereum on? 

Bitcoin on kryptovaluuttaan sijoittajille entuudestaan tuttu, mutta nykyisin myös Ethereum on noussut sijoittajien suosioon. Alkuperäinen Ethereum on luotu vuonna 2015, mutta jo seuraavana vuonna se koki ison takaiskun tultuaan hakkeroiduksi. Tuolloin tuntemattomaksi jäänyt hakkeri varasti alustalta peräti 50 miljoonan dollarin arvosta DAO-tokeneita, jotka olivat Ethereum alustalle perustettu kryptovaluutta. 

Nykyinen Ethereum syntyi, kun hakkeroinnin jälkeen säätiö päätyi luomaan “hard fork”:in. Eli tämän seurauksena pääverkosta haarautui uusi versio, joka nykyisin tunnetaan Ethereumina. Alkperäinen Ethereum puolestaan tunnetaan nimellä Ethereum Classic. 

Mutta tämäkään ei vielä kertonut, että mikä Ethereum on. Ethereum on hajautettu avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojekti, joka on julkinen ja näin ollen kaikille avoinna. Tämä mahdollistaa kaikille ihmisille mahdollisuuden luoda Ethereumin lohkoketjuun uusia lohkoja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta luoda oma kryptovaluutta. Nodit varmistavat, että jokainen uusi lohko kelpaa lohkoketjuun. Kun uusi lohko lisätään, se muuttaa lohkoketjua niin, että lohkoketju kehittyy entisestään. Vaikutus ulottuu myös Ethereumin valuutan Etherin (ETH) saldo sekä Ethereum tilien talletusarvoon, jotka muuttuvat prosessissa. 

Ethereum vai Bitcoin? 

Tällä hetkellä olemassa on kaksi lähes yhtä suosittua kryptovaluuttaa, jotka ovat kuuluisa Bitcoin sekä altcoineista suosituin Ethereum. Vaikka molemmat ovat lähes yhtä suuressa suosiossa, ovat ne täysin erilaisia kryptovaluuttoina. Itse asiassa omissa kategorioissaan nämä kaksi ovat ilma n epäilystä suurimpia ja parhaimpia kryptovaluuttoja. Itse asiassa syy Ethereumin luomiseen oli se, että oli syntynyt tarve luoda Bitcoinille ohjelmointikieli, joka tuo mahdollisuuden lisätä lohkoketjuun erilaisia sovelluksia. 

Näin ollen Bitcoinin alkuperäinen tarkoitus oli digitaalinen maksujärjestelmä ja maksuväline. Ethereumin alkuperäinen tarkoitus oli puolestaan rakentaa alusta, jolle voi ohjelmoida lähes mitä tahansa. Näin ollen sovellusten kehittäjille Ethereum on ehdottomasti kannattavampi vaihtoehto, sillä se tarjoaa mahdollisuuksia huomattavasti enemmän.  

Lohkoketjujen ylläpito tapahtuu molemmilla samalla tavalla. Tämä tapahtuu tehokkaiden tietokoneiden, eli louhijoiden avulla. Perinteinen malli louhinnasta tunnetaan nimellä Proof of Work, kun taas nykyistä modernia louhintamallia kutsutaan nimellä Proof of Stake. Modernissa mallissa on mahdollista päästä ylläpitäjäksi lohkoketjuun, kun lukitsee omia kryptovaluuttoja lohkoketjujen ylläpitoa varten. Ethereumin kohdalla tämä tarkoittaa siis Etherin lukitsemista. 

Käytännössä Ethereum ja Bitcoin ovat kryptovaluuttamarkkinoilla erittäin suuressa suosiossa ja molemmat tunnetaan erittäin hyvin. Kuitenkaan Bitcoinin menestys ei ole Ethreumilta pois, eikä toisin päin. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinin ja Ethereumin ominaisuudet ovat hyvin erilaisia ja samalla ne tukevat toisiaan.

Ethereumin Käyttätavat

Ethereum on hyvin monipuolinen ja sen käyttötapoja on hyvin useita. Tietenkin suosituimpiin käyttötapoihin kuuluvat rahoitusalaa koskevat tavat. Käytännössä Ethereum on erittäin joustava ja se tuo mahdolliseksi erilaiset ratkaisut myös rahoitusalaa koskien. Esimerkiksi monimutkaisten rahoitusratkaisujen kehittäminen ja  luominen ovat mahdollista Ethereumin alustalla.

Vakausvaluutat ovat kehitetty perinteisen kryptovaluutan tasapainottamiseen. Tämän hetken suosituimpiin vakausvaluuttoihin kuuluvat esimerkiksi USDT sekä USDC. Myös esimerkiksi Ethereumia on pyritty tasapainottamaan kiinnittämällä sitä muihin varoihin, kuten fiat -valuuttaan tai arvo materiaaleihin. DAOt eli Decentralised Autonomous Organisations on yksi varhaisimmista käyttötarkoituksista. DAOt mahdollistaa Ethereumin tarjoamat  älysopimukset, eikä näin ollen keskushallinnolle ole tarvetta.

Enterprise Ethereumilla puolestaan tarkoitetaan sitä, kun yritykset kuten Samsung tai Windows ottavat lohkoketjuja käyttöönsä, jotta voivat kehittää entistä parempia ja ainutlaatuisia ratkaisuja yrityksensä asiakkaille. Yksi tämän hetken kuumimmista aiheista on hajautettu rahoitusala, eli DeFi. DeFillä pyritään poistamaan ylimääräisiä välikäsiä perinteisistä malleista ja mahdollistamaan yksilöiden pääsy talousmaailmaan rajoittamattomasti.

Ethereum Plussat Ja Miinukset

Aivan kaikessa on sekä hyviä, että huonoja puolia. Tämä koskee myös Ethereumia. Mikään ei ole täydellistä. Jo ihan näytönohjaimia ajatellessa tulee huomio sekä plussat, että miinukset. Joten kun pysähdytään pohtimaan Ethereumin plussia, nousevat tietyt asiat erityisesti ylös. 

Ethereumilla on erittäin suuri, jo olemassa oleva verkko. Kyseistä verkkoa on testattu vuosia ja sen  toiminta voidaan todeta luotettavaksi. Kaiken lisäksi Ethereumin yhteisö on yksi suurimmista yhteisöistä ja samalla Ethereumin lohkoketjun ja kryptovaluutan ekosysteemi on suurin tällä hetkellä. Isoimpiin plussiin kuuluu myös ehdottomasti se, että Ethereum tarjoaa todella laajan valikoiman toimintoja. ethereum ei ole vain virtuaalivaluutta, sillä se on myös osana  muun muassa  rahoitustapahtumien käsittelyä sekä älykkäitä sopimuksia. Kaiken tämän lisäksi on ilo sanoa, että Ethereum pyrkii kehittymään koko ajan. Kehittäjät pyrkivät alati parantamaan nii verkkoa kuin kehittämään sovelluksia.

Mutta kuten sanottua, kaikessa on myös miinuksensa. Ethereumin haittapuoliin kuuluvat ehdottomasti kasvavat transaktiokustannukset. Transaktiokustannukset eivät ole ongelmana louhijoille, mutta verkon käyttäjille kyllä. Myös tulevaisuus on epävarma, sillä Ethereum pyrkii kehittymään koko ajan. Tämä tarkoittaa mahdollisia ongelmia alustalla jo oleville sovelluksille sekä kaupoille.