Uno on suosittu korttipeli, joka kehitettiin alun perin 1970-luvulla Yhdysvalloissa. Se on sosiaalinen ja hauska peli, joka vaatii pelaajalta strategiaa, nopeaa ajattelua ja hieman onneakin. Pelissä käytetään erityisiä Uno-kortteja, joissa on neljä eri väriä (punainen, keltainen, vihreä ja sininen) ja numeroita väliltä 0-9.
Lisäksi peli sisältää erikoiskortteja, jotka lisäävät peliin haastetta ja tekevät pelaamisesta entistäkin hauskempaa. Pelin säännöt itsessään ovat yksinkertaiset, mutta peliin mahtuu myös monia yllättäviä käänteitä, joten jokainen kierros on taatusti erilainen!
Uno-korttipelin kulku ja säännöt
Tämän klassisen korttipelin säännöt ja Uno strategiat ovat usein kiistanalaisia ja riippuvat pelaajien yhteisestä konsensuksesta. Pelin tavoite on kuitenkin aina sama: pelata kaikki kädessä olevat kortit pois ensimmäisenä.
Kun pelaaja pelaa viimeisen korttinsa, hänen tulee huutaa ”UNO”. Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ja toinen pelaaja huomauttaa tästä ennen seuraavan pelaajan vuoroa, hän joutuu nostamaan kaksi korttia pakasta. Käymme seuraavassa tiivistetysti läpi Uno-korttipelin tarkemmat säännöt ja ohjeet pelin kulkua varten.
Pelin valmistelu
Sekoita kortit ja jaa kullekin pelaajalle seitsemän korttia. Ennen korttien jakoa ja pelin aloittamista voitte vielä käydä läpi Unon säännöt, sillä niistä on eri versioita eivätkä kaikki pelaajat ole välttämättä tottuneet samoihin sääntöihin. Tämän jälkeen voit laittaa loput kortit keskelle pöytää kuvapuoli alaspäin, jolloin kortit muodostavat nostopakan. Aseta kuitenkin pakan päällimmäinen kortti kuvapuoli ylöspäin.
Pelikortit
Uno-korttipeli sisältää yhteensä 108 korttia:
- 19 sinistä korttia numeroilla 0–9
- 19 vihreää korttia numeroilla 0–9
- 19 punaista korttia numeroilla 0–9
- 19 keltaista korttia numeroilla 0–9
- 8 nosta kaksi -korttia (kaksi kutakin väriä)
- 8 suunnanvaihto-korttia (kaksi kutakin väriä)
- 8 ohituskorttia (kaksi kutakin väriä)
- 4 jokerikorttia
- 4 nosta 4 -jokeria
Pelin eteneminen
Vuoro kiertää myötäpäivään, ellei suunnanvaihtokorttia pelata. Pelaaja yrittää pelata sellaisen kädessään olevan kortin, joka vastaa pelipakan päällimmäisen kortin numeroa, väriä tai symbolia. Jos pelaajalla ei ole pelattavissa olevaa korttia, hänen on nostettava yksi kortti nostopakasta. Jos hän pystyy pelaamaan sen kortin, hän voi pelata sen saman tien, mutta mikäli kortti ei käy, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.
Pelin päättyminen ja pisteet
Peli päättyy, kun yksi pelaaja on pelannut kaikki kätensä kortit. Muut pelaajat laskevat jäljellä olevien korttiensa pisteet. Numerokorttien (0-9) pisteet ovat niiden nimellisarvon mukaiset. Ohitus-, suunnanvaihto- ja +2-kortit ovat 20 pistettä kappaleelta. Värivalinta- ja värivalinta +4 -kortit ovat 50 pistettä kappaleelta.
Pelaajat voivat pelata useitakin kierroksia ja laskea pisteitä kierrosten välillä. Pelin voi myös päättää, kun yksi pelaaja saavuttaa esimerkiksi 500 pistettä. Pisteitä kerätään pääsemällä eroon kaikista korteista ennen muita kanssapelaajia. Voittaja saa tällöin pisteitä kaikista korteista, jotka kanssapelaajilla on pelin loppuessa vielä käsissään.
Erikoiskortit
Normaalien korttien lisäksi Uno-korttipeli sisältää myös erityisiä toimintakortteja, joiden tehtävä eroaa muista korteista. Kun pelissä käytetään Ohitus-korttia, se tarkoittaa, että seuraava pelaaja joutuu jättämään vuoronsa väliin. Suunnanvaihto-kortin pelaaminen taas muuttaa pelin suuntaa, esimerkiksi myötäpäivästä vastapäivään. Jos pelaaja pelaa +2-kortin, seuraavan pelaajan on nostettava kaksi korttia pakasta, ja hänen vuoronsa jää väliin.
Värinvalinta-kortin avulla pelaaja saa oikeuden määrätä, minkä värisen kortin seuraavan pelaajan on pelattava. Erityinen Värinvalinta +4 -kortti antaa pelaajalle mahdollisuuden valita pelattavan kortin värin, mutta samalla seuraavan pelaajan on nostettava neljä korttia ja pelattava valittu väri. Tämän kortin voi pelata vain, jos pelaajalla ei ole muuta pelattavaa korttia kädessään. Jos joku pelaajista epäilee, että Värinvalinta +4 -kortti on pelattu vastoin sääntöjä, hän voi haastaa kortin pelanneen pelaajan. Jos haaste on perusteltu ja oikein, alkuperäisen pelaajan on itse nostettava neljä korttia. Jos taas haaste osoittautuu aiheettomaksi, haastajan on otettava rangaistukseksi kuusi korttia.
Uno-korttipelin erilaiset strategiat
Uno-korttipeli on perussäännöiltään yksinkertainen, mutta pelissä voi myös hyödyntää useita erilaisia strategioita saavuttaakseen etulyöntiaseman muihin pelaajiin nähden.
Unossa esimerkiksi korttien säästäminen on tärkeää. Harkitse tarkkaan, milloin käytät erikoiskortteja, kuten +4- ja värinvalintakortteja. Pidä mielessä muiden pelaajien kortit, ja yritä arvioida heidän käsikorttiensa sisältöä. Voit strategisesti vaihtaa väriä, jos tiedät, että seuraavalla pelaajalla ei ole tiettyä väriä. Myöskään +2- ja +4-kortteja ei välttämättä kannata ottaa käyttöön heti pelin alkaessa, vaan voi olla hyvä odottaa sopivaa hetkeä, jotta voit yllättää vastustajat ja saada heidät nostamaan lisää kortteja.
Voit myös käyttää suunnanvaihtokorttia taktisesti estääksesi vastustajaa pelaamasta, jos hänellä on käsissään vähän kortteja. Ole valppaana silloin, kun pelaajilla on jäljellä vain yksi kortti, ja muistuta ”UNO”-huudosta tarvittaessa. Koska Uno sisältää myös onnea ja tuuria, ole valmis sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin ja muuttamaan strategiaasi tarvittaessa. Jos taas epäilet, että vastustaja käytti esimerkiksi +4-korttia väärin, voit rohkeasti haastaa sen – mutta muista olla huolellinen, sillä väärä haaste tarkoittaa lisäkorttien nostamista omalle kädelle!
Kun pelaat UNOa usein niin huomaat, että monet strategiat kehittyvät pelikokemuksen kautta. Kannattaa siis pitää mielessä, että vaikka strategiakin voi olla pelaamisessa tärkeää, Uno on ennen kaikkea hauska ja sosiaalinen peli, joka voi myös treenata muistia ja keskittymiskykyä. Joten älä unohda nauttia pelistä ja hyvästä seurasta!