NFT Eli Non-Fungible Token

NFT eli Non-Fungible Token

Mietin tuossa päivänä eräänä, että aika paljon nuo kryptovaluutat itseäni kiinnostaa, mutta kun nyt on tullut lähinnä kirjoiteltua noista suosikeista, eli Bitcoinista, Ethereumista ja Dogecoinista aika paljon. Mietin sitten, että mikä voisi olla sellainen aihe, että se olisi kiinnostava, mulla olisi siitä paljon tietoa ja ennen kaikkea tiedosta voisi olla lukijalle hyötyä.

Ensin pohdiskelin kertovani erilaisista ja harvinaisemmista kryptovaluutoistajoita on tällä hetkellä markkinoilla. No mutta voit kuvitella, että aiheita riittäisi kun viimeksi tarkistaessani taisi olla kryptovaluuttoja yli 5 000 kappaletta. Ja tähän mennessä olen tosiaan kirjoittanut niistä kolmesta eli Bitcoinista, Ethereumista ja Dogecoinista. Eli jos vaikka jotain muuta välillä kryptoista kuitenkin?  

 

Eli näin päädyin ajatustyössä siihen, että päätin kirjoittaa aiheesta NFT eli Non-Fungible Token, joka siis on kryptovaluuttatekniikka, jossa kaikessa yksinkertaisuudessaan  yksilöidään virtuaalisia kohteita ja kirjataan niiden omistussuhteita lohkoketjutekniikan avulla. Kyseessähän ei siis ole mikään uusi asia niinkään, sillä teknologia on kehitetty jo vuonna 2017 vaikka tunnettu siitä on tullut vasta nyt vuonna 2021. Mikä tähän sitten oli syynä, että NFT pysyi pimennossa noin monia vuosia ja vasta neljän vuoden jälkeen nousivat tietoisuuteen? 

 

Typistetysti voidaan sanoa, että NFT-tekniikalla tehtyjen virtuaalisten kohteiden kauppahinnat nousivat erittäin nopeasti. NFT synnyttääkin eräänlaista digitaalista niukkuutta. NFT:n lohkoketjukirjausten ansiosta on mahdollista todentaa omistussuhteita, sillä käytännössä NFT on vain omistussuhteiden kirjausta lohkoketjussa. 

Mikä NFT siis on? 

Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava asia: se on muuntautumaton pala lohkoketjua, minkä omistusoikeuden voi nähdä kuka tahansa, mutta vain sinulla itselläsi on siihen oikeus. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että erilaiset taiteilijat ovat alkaneet julkaista ja myydä omia tuotteitaan, niin valokuvia kuin musiikkiakin, NFT muodossa. 

 

Johtuen siitä, että näin omistussuhteesta voidaan tehdä kiistaton, on NFT:n suosio kasvanut huimasti. Tarjolla on niin digitaalista taidetta kuin jopa konsertti lippuja sekä keräilykortteja NFT muodossa. Onkin oletettavaa, että tulevina vuosina NFT nousee vielä suurempaan suosioon kuin mitä se on tähän asti ollut. 

 

Eli ainakin itse kokisin, että NFT voi olla erittäin mahtava keksintö ja sillä voidaan mahdollistaa entistä paremmin omistusoikeuksien läpinäkyvyys ja samalla vähentää rikosten mahdollisuutta, kun omistusoikeus on kiistaton. Näin ollen esimerkiksi varastetun taiteen myyminen olisi hankalaa. Samalla taas oma omistusoikeus olisi helposti todennettavissa. 

NFT Eli Non-Fungible Token
NFT Eli Non-Fungible Token

Mistä NFT on saanut alkunsa? 

Kryptovaluutat ovat hyvin selkeitä ja niiden kehitys on kaikille tuttua. Tai no, ainakin mulle tuttu asia. Mutta NFT:n tarina on hyvin erilainen. Idea NFT tokeneihin on lähtenyt itämään jo vuoden 2012 joulukuussa, kun suunnitteilla keräilykokoelman teko nimeltä ”Colored Coins”. Vitalik Buterin, Ethereumin perustaja, pyöritteli ideaa Bitcoin lohkoketjun kanssa. Asia kuitenkin jäi, sillä sen hetkisten rajoituksien vuoksi se ei ollut toistaiseksi mahdollista. Vuosia ehtikin vieriä, ennen  kuin seuraavan kerran NFT pääsi nousemaan puheenaiheeksi. 

 

Vuoden 2017 lokakuussa CryptoPunks oli ensimmäisen markkinapaikan luoja NFT tokeneille. Tuolloin myynnissä oli 10 000 erilaista avataria. Tuo tapahtuma aloitti NFT:n nousun ja nykyisin kyseisiä avatareita myydään suurilla summilla huutokaupoissa kiinnostuneille. 

 

Nyt tämän hetkinen tilanne on, että NFT on nousemassa koko ajan suositummaksi ja tähän on vaikuttaneet monet tekijät. Esimerkiksi Twitterin perustaneen Jack Dorseyn ensimmäinen twiitti on mahdollista todentaa varmaksi, että sen Dorsey on tosiaan myynyt 2,9 miljoonalla dollarilla. Melko mahtavaa, eikö? Tällä tavalla on taiteilijoiden mahdollista varmistaa, että omaa taidetta ei ole helppo myydä varastettuna eteenpäin. 

Onko NFT arvokas?

Kyllähän se on selvää, että NFT on erittäin arvokas keksintö. Se takaa aitouden ja omistajuuden, sillä NFT:tä ei ole mahdollista väärentää, eikä tietenkään aitoustodistuksia voi olla kahta samaan aikaan. Jos kuitenkin joku päättää kopioida toisen työn ja työt ovat käytännössä identtisiä, niin lohkoketjussa on kyllä löydettävissä tietoa, joka kertoo kumpi on tuoreempi teos. 

 

NFT myös mahdollistaa sen, että  omistajuus on helppoa selvittää. Näin ollen on esimerkiksi mahdollista välttää erilaiset välikäsien palkkiot ja maksaa suoraan teoksen omistajalle. Mikä luonnollisesti on paras tilanne, kun raha vaihtaa omistajaa ilman ylimääräisiä välikäsiä, jotka ottavat osansa. 

 

Eli kaiken kaikkiaan on hyvin selvää, että NFT on erittäin arvokas käyttäjilleen ja sen toiminta tuo turvaa niin omistajalle kuin ostajallekin. Ainakin omasta mielestäni tämä on eräänlainen ihanne tilanne, sillä varmuus on suurempi kun omistajuus on läpinäkyvää ja selkeästi kirjattua. 

Neliöjuuri laskin
Ilmainen virustorjunta

NFT sijoituskohteena

NFT on vielä toistaiseksi hyvin epävarma sijoituskohde, mutta ainakin tällä hetkellä sen tulevaisuus näyttää hyvältä. Joskus puhutaan jopa NFT kuplasta, jonka vuoksi nousu ei voi jatkua loputtomiin. Spekulaatioita on paljon sekä puolesta, että vastaan. NFT:hen sijoittaminen tapahtuu niin, että erilaisista markkinapaikoista on mahdollisuuksia ostaa itselle esimerkiksi taideteos tai aiemmin mainittu avatar ja sitten myydä sitä eteenpäin. Toki myös pelkän osuuden ostaminen on mahdollista. Tässä tapauksessa tulevaisuudessa voi olla mahdollisuuksia saada osuus kohteen myyntivoitoista. 

 

Samalla tulee tietenkin huomioida, että NFT:tä koskee myös verotus samalla tavalla kuin muitakin kryptovaluuttoja. Eli vaikka NFT itsessään ei ole verotettavissa, niin sillä tehdyt voitot kuitenkin ovat. Kun NFT:n muuttaa perinteiseksi rahaksi tai sitä käyttää hankintoihin, niin sen arvo realisoituu. Näin ollen vero tulee olemaan pääomatuloveron mukaisesti 30 000 euroon asti 30 % ja sen ylitse menevästä osasta 34 %. 

 

Ennen hankkimista kannattaa kuitenkin perehtyä aiheeseen hyvin ja varmistaa, että olet varma siitä, että haluat sijoittaa juuri NFT:hen tai muihin kryptovaluuttoihin. Itsehän en ole sijoitusneuvoja, joten en siihen neuvoja uskalla antaa.