Pelaaminen on iso osa monen ihmisen elämää eikä moni voi edes ajatella elämää ilman pelaamista. Pelaaminen onkin hieno harrastus, kunhan se pysyy niin sanotusti hallinnassa ja elämässä on muitakin tärkeitä asioita.
Kun pelaamisen parissa viihtyy vuosia, samalla tulee tutuksi koko peliala. Kenellekään ei tule varmaan enää uutena asiana se, että pelien ja teknologian kehitys on viime vuosina ollut päätähuimaavaa ja peliyhtiöt ovat niittäneet menestystä. Sen myötä moni on viime aikoina kiinnostunut myös sijoittamisesta ja miettii sitä, onko peliyhtiöihin sijoittaminen kannattavaa. Seuraavassa pohdintoja pelialaan sijoittamisesta, joten jos aihe on yhtään lähellä sydäntäsi, jatka lukemista.
Peliyhtiöiden menestys houkuttelee sijoittajia
Kuten sanottu, kun tarkastelee pelialaa, huomaa sen olevan jatkuvassa kasvussa. Videopelaamisesta on tullut valtavirran viihdettä, ja se kuuluu yhä useamman ihmisen normipäivään. Uudet jatkuvasti kehittyvät teknologiat avaavat koko ajan uusia mahdollisuuksia pelialalla toimiville yrityksille. Myös mobiilipelit ovat nousseet suureen suosioon, ja niiden helppo saatavuus ja käyttäjäystävällisyys houkuttelevat mukaan jatkuvasti uusia pelaamisen harrastajia.
Monet nimekkäät peliyhtiöt ovat julkisia osakeyhtiöitä, ja niiden osakkeiden arvo on kasvanut merkittävän suureksi viime vuosina. Tällaiset huikeat menestystarinat ja reaaliaikaiset pörssikurssit, joista tätä hohdokasta polkua suosioon voi seurata, houkuttelevat luonnollisesti sijoittajia, jotka uskovat alan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa.
Riskit ja epävarmuustekijät
Vaikka pelialaan sijoittaminen näyttää kannattavalta, siihen liittyy myös riskejä ja epävarmuustekijöitä. Peliyhtiöiden menestys riippuu ensinnäkin todella suuresti yksittäisten pelien suosiosta. Yhden hittipelin julkaisu voi nostaa yrityksen arvoa kertaheitolla huomattavasti, mutta vastaavasti epäonnistunut peli voi aiheuttaa järkyttävän suuria tappioita. Pelialalla kilpailu on todella kovaa, eikä uusien pelien menestys ole missään nimessä taattua.
Ja koska teknologian kehitys on niin nopeaa, se voi tehdä peliyhtiöiden liiketoimintamalleista hetkessä vanhentuneita. Tulevaisuuden pelikonsolit ja laitteistot saattavat esimerkiksi olla niin erilaisia kuin nykyiset, että jotkut yhtiöt eivät välttämättä pysty mitenkään mukautumaan muutokseen.
Hajauttaminen sijoitusstrategiana
Kuten kaikissa sijoituksissa, hajauttaminen on erittäin passeli ja viisas strategia. Vaikka uskoisikin pelialan kasvun jatkuvan, ei kannata missään nimessä laittaa niin sanotusti kaikkia munia samaan koriin sijoittamalla vain ja ainoastaan peliyhtiöihin. Hajauttamalla sijoitukset useille eri toimialoille ja yrityksille voi pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä aika mukavasti ja tasata näin mahdollisia tappioita.
Ja onhan sijoittaminen myös pitkän aikavälin sitoutumista. Jos on valmis kärsivällisesti pitämään sijoituksiaan useiden vuosien ajan, on paremmat mahdollisuudet selviytyä mahdollisista markkinoiden heilahteluista.
Tutkimus ja analyysi ennen sijoittamista
Ennen kuin tekee päätöksen sijoittaa yhtään mihinkään peliyhtiöön, on hyvä tehdä huolellista tutkimusta ja syväanalyysiä. Vaikka tuntisikin pelialan aika hyvin, kannattaa jonkun aikaa seurata pelialan uutisia ja trendejä. On tärkeää myös käyttää aikaa yhtiöiden taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden kasvunäkymien tutkimiseen.
Lisäksi kannattaa ehdottomasti pitää mielessä se, että sijoittaminen ei ole vain numeroita ja lukuja, vaan siihen vaikuttavat myös tunne ja intuitio. Jos ei siis koe olevansa varma sijoituspäätöksestä, kannattaa kuunnella sisäistä ääntään ja odottaa sopivampaa hetkeä.
Millaisiin peliyhtiöihin kannattaa sijoittaa?
Kuten sanottu, sijoittaminen vaatii aina huolellista tutkimusta ja harkintaa. Ei myöskään ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, millaisiin peliyhtiöihin kannattaa sijoittaa. Päätös riippuu monista tekijöistä, kuten omista taloudellisista tavoitteista, riskinsietokyvystä ja sijoittamisen aikahorisontista.
Seuraavassa kuitenkin listattuna asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee potentiaalisia peliyhtiöitä sijoitussalkkuun:
- Taloudellinen vakaus. Tutki tarkkaan peliyhtiön taloudellista tilannetta, kuten tulosraportteja ja taseita. Kannattava ja vakaalla taloudellisella pohjalla seisova yritys on vahvempi valinta sijoitukselle kuin taloudellisiin vaikeuksiin joutunut yhtiö.
- Pelien suosio. Tarkastele yhtiön julkaisemia pelejä ja niiden saamaa suosiota. Menestyneet ja suositut pelit voivat vaikuttaa positiivisesti yhtiön tulevaisuuden näkymiin ja osakkeen arvoon.
- Innovatiivisuus ja teknologia. Etsi sellaisia peliyhtiöitä, joita voi pitää edelläkävijöinä alan teknologisissa innovaatioissa. Esimerkiksi uudet pelialustat voivat olla potentiaalisia kasvun lähteitä.
- Kilpailuasema. Arvioi yhtiön kilpailuasemaa. Mikä erottaa juuri tämän yhtiön kilpailijoista, ja mikä antaa sille kilpailuetua muihin toimijoihin verrattuna?
- Markkinoiden trendit. Seuraa pelialan markkinatrendejä. Onko ala juuri nyt kasvussa vai laskussa, ja mihin suuntaan se on menossa tulevaisuudessa?
- Johto ja strategia. Tutustu yhtiön johtoon ja strategiaan. Hyvä ja pätevä johto voi olla merkki siitä, että yritys on valmis kohtaamaan tulevaisuuden tuomat haasteet.
- Sijoitushorisontti. Pohdi, kuinka pitkään olet valmis pitämään sijoitukset. Jotkut peliyhtiöt voivat olla voittajia lyhyellä aikavälillä, kun taas toiset saattavat kasvaa vakaasti pitkällä aikavälillä.
Ja kertauksena vielä: muista, että sijoittaminen peliyhtiöihin on riskialtista, sillä pelialaan liittyy paljon muuttuvia tekijöitä. Jos tietoa ja kokemusta sijoittamisesta on jo karttunut, voi sijoittajan uralla selvitä ihan ominkin voimin, ilman ammattilaisen tapaamista. Jos sen sijaan olet ihan alussa sijoittajan taipaleellasi, on suositeltavaa keskustella esimerkiksi oman pankin sijoitusneuvojan kanssa. Ammattilainen voi nimittäin auttaa sinua arvioimaan omaa sijoitusstrategiaasi sekä tarjota räätälöityjä neuvoja sijoituskohteista.