Bitcoinin tulevaisuus

Bitcoinin tulevaisuus - mitenkähän tässä käy?

Noniin, tässä olen nyt pohtinut kaikenlaisia ajatuksia ja niihin kuuluu Bitcoinin tulevaisuus. Tämä ajatus on nyt pyörinyt päässä viime aikoina, ehkä siksi, että on tullut Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista itse puhuttua paljon ja samalla perehdyttyä niihin jopa entistä enemmän. Aiemmin esimerkiksi lohkoketju teknologia on ollut se asia, mistä lähinnä kiinnostuin. Koko prosessi, lohkoketjujen merkitys sekä käyttö. Mitä enemmän lohkoketjuihin paneuduin, sitä enemmän erilaiset kryptovaluutat alkoivat kiinnostaa.

 

Nyt olen huomannut, että viime aikoina on sitten tullut pohdittua näitä kryptovaluuttoja monelta muultakin kantilta. Ihan jo perusasioista lähtien tietenkin, mutta myös niiden kestävyys on alkanut kiinnostamaan. On nimittäin selvää, että kryptovaluutat ovat ehdottomasti epävakaita ja arvaamattomia. Samalla ne voivat olla erittäin hyviä. Kuten esimerkiksi NFT tokenit, jotka ovat käytännössä lohkoketjuissa olevia läpinäkyviä omistusoikeuksia. On helppo ajatella, että tuollainen keksintö tulee varmasti kestämään. Mutta tuleeko? Ja nyt itse asiaan, eli Bitcoiniin. Millainen voi olla Bitcoinin tulevaisuus?

Aito ja alkuperäinen kryptovaluutta, eli Bitcoin

Vuonna 2008 alkoi Bitcoinin kehittäminen Satoshi Nakamoto -nimimerkillä toimineen tahon toimesta. Kuitenkaan ei ole täysin selvää, että kuka tai ketkä ovat kyseinen Satoshi Nakamoto. Vuosien varrella on epäiltyjä ollut paljon, mutta varmuutta ei ole saatu. Epäiltynä on ollut niin japanilainen mies, joka on syntynyt 5.4.1975, mutta epäiltynä on ollut myös esimerkiksi suomalainen professori nimeltä Vili Lehdonvirta. Toisaalta oikeudessa on taisteltu siitä, että oliko Satoshi Nakamoto David Kleiman vai  Craig Wright vai he yhdessä. Toisaalta mitään todisteita ei ole, että kukaan näistä edellä mainituista olisi Bitcoinin luoja tai yksi luojista.

 

Satoshi Nakamoto on nimimerkki, joka ilmestyi internetiin erilaisille foorumeille vuonna 2008. Tuohon aikaan Nakamoto viestitteli eri menetelmin, sekä louhi aivan ensimmäisen bitcoin-lohkon. Erikoisen tilanteesta tekee se, että Nakamoton kryptovaluuttalompakkoon ei ole koskettu sen jälkeen kun se perustettiin. Syytä tähän ei ole tiedossa. Lopulta vuonna 2010 Nakamoto vain katosi yllättäen foorumeilta ja samalla hän lakkasi viesteihin vastaamisen. Mitä tapahtui Satoshi Nakamotolle? Sitä ei kenties saada ikinä selville.

bitcoinin tulevaisuus
bitcoinin tulevaisuus

Bitcoinin kehittyminen

2009 Bitcoin alkoi kuitenkin hiljalleen kerätä suosiota ja tuohon aikaan Bitcoineja sai hyvin halvalla. Näin syntyi lopulta useita Bitcoin miljonäärejä. Kuitenkin vuosien varrella monet ovat Bitcoinia käyttäneet maksutapana. Samalla myös myös arvo on seilannut eri suuntiin. Tällä hetkellä kun kirjoitan, on tilanne se, että Bitcoinien lukumäärä ei voi ylittää 21 miljoonaa. Näin ollen maksimi alkaa lähestyä, sillä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisen reilu kymmenen vuoden aikana on louhittu n. 19 miljoonaa Bitcoinia ja jäljellä on vain noin 2 miljoonaa.

 

Lähdekoodi määrittelee määräksi 21 miljoonaa, mutta tietenkin lähdekoodin muutos on mahdollista. Mutta aika tulee näyttämään, että tapahtuuko lähdekoodin muutosta.

Monella tavalla Bitcoinin tulevaisuus on siis hämärän peitossa. Tiedossa voi olla kasvua ja vakiintumista tai sitten niin kutsutun Bitcoin -kuplan puhkeaminen. Seuraavaksi perehdyn Bitcoinin arvon muutoksiin, sekä siihen vaikuttaviin tekijöihin.

Bitcoinin arvo, sekä siihen vaikuttavat tekijät

Bitcoinin kohdalla itseäni on kiinnostanut alusta alkaen ilmiö, jossa Bitcoinin arvo nousee ja laskee nopeasti yksittäisten asioiden seurauksena. On mielenkiintoista huomata, kuinka yksi twiitti voi muuttaa Bitcoinin arvon täydellisesti hetkessä. Ja tässä tapauksessa kyseessä ovat olleet Elon Muskin twiitit.

 

Otetaan kaksi esimerkkiä suuresta muutoksesta vuonna 2021. Ensin Mr. Whale julkaisi twiitin, joka alkoi “Bitcoinin tukijat tulevat läpsimään itseään ensi vuosineljänneksellä, kun he huomaavat Teslan myyneen loput bitcoin-omistuksensa “ ja twiitti loppui “Sillä määrällä vihaa, jonka Elon Musk saa, en syyllistäisi häntä”. Tähän Elon Musk oli vastannut vain yhdellä sanalla “Indeed” eli suomennettuna “Todellakin”. Vastaus itsessään ei kerro, että vastaako Musk viestin alkuun vai loppuun vai onko kyseessä kenties sarkasmi. Tätä ennen Musk oli twiittaillut pohdintojaan bitcoinista edellisellä viikolla. Kaiken tämän seurauksena Bitcoinin arvo sukelsi jopa 30 % huipustaan, josta yhdessä päivässä 10 %.

 

Kesäkuussa 2021 Musk twiittaili jälleen Bitcoinista. Tällä kertaa aiheena oli, että tesla hyväksyy jälleen Bitcoinin maksuvälineeksi. Ehtona toki oli, että Bitcoinin louhinnan tulee tukea kestävää kehitystä eikä kasvattaa hiilijalanjälkeä runsaasti. Jo seuraavana päivä kurssi oli noussut lähes 10 %. Kiehtovaa, kuinka yksi twiitti voi joko nostaa tai romuttaa valuutan arvon.

 

Näin ollen onkin vaikea ajatella, että Bitcoin tai muut kryptovaluutat, kuten Ethereum tai Dogecoin, joka sivumennen sanoen on Muskin suosiossa myös,  olisivat aidosti hyvin epävakaista sijoutuskohteita, joille voi käydä ihan mitä tahansa. Bitcoinin arvoa määrittelee kysyntä ja tarjonta, johon vaikuttaa ihmisten kiinnostus kryptovaluuttaan.

bitcoin
bitcoin

Miltä siis tulevaisuus näyttää?

Kukaan ei voi varmaksi sanoa, että  mikä on kryptovaluuttojen tulevaisuus. Monet kryptovaluutoista ovat vakiinnuttaneet asemaansa vuosien varrella. Mutta kärjessä ovat pysyneet sekä Bitcoin, että Ethereum. Molemmat valuutat ovat omanlaisiaan ja niiden käyttötarkoitus on erilainen. Tulevaisuudessa onkin mielenkiintoista nähdä, että kuinka näille käy.

 

Tällä hetkellä Bitcoin kuuluu verotuksen piirissä pääomatuloveron alle. Sen arvo realisoituu, kun sillä tehdään hankintoja tai se vaihdetaan esimerkiksi euroiksi. 0 – 30 000 € arvoon saakka maksetaan veroa 30 % ja siitä ylöspäin 34 %.

 

Käytössä Bitcoin on kasvattanut suosiotaan. Nimenomaan kryptovaluutaksi tarkoitettu Bitcoin on nykyisin tuttu näky niin verkkokaupoissa kuin esimerkiksi nettikasinoilla. Se soveltuu myös maksutavaksi muutamiin kauppoihin Helsingissä. Samalla sitä voi myös käyttää yksittäisten henkilöiden  välisessä kaupanteossa. Arvo kuitenkin vaihtelee paljon, joten aina ennen käyttöä on kannattavaa tarkistaa valuutan kurssi, jotta itse ei tee suuria tappioita käyttämällä valuuttaa niin sanotusti väärällä hetkellä.