bitcoin

Bitcoin - mikä se on?

Bitcoin on yksi tämän hetken tunnetuin kryptovaluutta. Se on se aito ja oikea alkuperäinen, jonka jälkeiset kryptovaluutat tunnetaan altcoineina. Sen lisäksi, että bitcoin tunnetuin kryptovaluutoista, sen arvo on myös noussut erittäin paljon vuosien varrella ja siksi nykyisin on olemassa hyvin paljon erilaisia kryptovaluutta miljonäärejä, sekä erityisesti bitcoin miljonäärejä.

 

Bitcoinin luojana tunnetaan Satoshi Nakamoto, mutta siitä kuka tai keitä nimimerkin takana on, ei ole paljoa tietoa. Valuutta on lähdekoodiin perustuva ja se luotiin 2008. Vuoden 2009 tammikuussa Bitcoin tuli lopulta markkinoille. Käytännössä 1 bitcoin koostuu 100 satosheista, mutta myös yksikkö millibitcoin on käytössä, joka puolestaan on bitcoinista tuhannesosa. 

 

Bitcoinit eivät ole vielä täysin lyöneet läpi suosiotaan, mutta hiljalleen suosio on kasvamassa hyvin suureksi. Huomioida kannattaa, että bitcoineihin sijoittaminen ei itsessään vielä tee sijoittajasta rikasta vaan rikastumiseen vaaditaan paljon tietoa bitcoinin arvon muutoksista sekä ymmärrystä siihen, että miten bitcoin toimii valuuttana. 

Yleistä tietoa bitcoinista

Bitcoinin (, lyhenteet BTC sekä XBT) perustana on avoimeen koodiin sekä hajautettuihin lohkoketjuihin perustuminen. Sen kantavana voimana on hajauttaminen, eli kaikki tieto ei ole tallennettuna vain yhteen paikkaan. Tämä tuo valuutalle hyvin paljon läpinäkyvyyttä, sillä lohkoketjut ovat julkisia ja näin ollen kaikkien nähtävillä ja saatavilla. 

 

Bitcoinien syntymiseen vaaditaan louhintaa, mikä ei kuitenkaan tarkoita kirjaimellista hakulla kallion hakkaamista, vaan monimutkaisten matemaattisten yhtälöiden ratkaisemista. Louhijat mahdollistavat sen, että heidän louhiessaan vahvistuu lohkoketjujen sisäiset transaktiot ja toisaalta he myös samalla luovat uusia bitcoineja. Palkkana louhijoilla on bitcoinit. 

 

Bitcoinin arvo on kehittynyt paljon vuosien varrella. Kun se ensimmäisen kerran ilmestyi internetiin vuonna 2009, sai 1 BTC:n hankittua muutamalla sentillä. Tänä päivänä 1 BTC on jo yli 40 000 €. Joten vaikka kurssi on välillä kääntynyt laskuun, on se myös noussut erittäin paljon. 

Ilmainen virustorjunta

Miten bitcoineja voi hankkia? 

Nykyisin bitcoinien ostaminen on suhteellisen helppoa ja siihen on paljon turvallisia tapoja. On olemassa useita turvallisia kaupankäyntialustoja, joilla bitcoinien hankkiminen on turvallista ja helppoa ja usein mahdollista myös suomeksi. 

 

Bitcoineja sekä monia muita tunnetuimpia kryptovaluuttoja, kuten Ethereum tai Dogecoin on mahdollista ostaa euroilla, kun taas monia vähemmän tunnettuja kryptovaluuttoja tulee hankkia bitcoineilla maksaen kryptovaluuttapörsseistä.

  

Ostaminen tapahtuu käytännössä muutamassa helpossa vaiheessa, eli ensimmäinen vaihe on aina luoda oma tili kaupankäynti sivustolle. Tuon jälkeen tulee tili vahvistaa ja lopuksi lisätä tilille rahaa. Tämän jälkeen on mahdollista ostaa bitcoineja helposti ja säilyttää niitä kryptovaluutta lompakossa.

Bitcoineihin sijoittaminen

Kryptovaluuttoja on nykyisin tuhansia. Viimeksi kun tarkistin niin määrä oli yli 5 000 erilaista kryptovaluuttaa. Bitcoin on luotu toimimaan maksujärjestelmänä sekä virtuaalivaluuttana, kun taas erilaisia ominaisuuksia löytyy muilta kryptovaluutoilta. Esimerkkinä Ethereum, jolla on mahdollista muun muassa luoda uusia kryptovaluuttoja, hajautettuja sovelluksia sekä DeFi -palveluita.

 

Tällä hetkellä kryptovaluutat ovat hyvin suosittuja, mutta niihin sijoittaminen on silti riskaabelia. Toisilla on bitcoinia kohtaan enemmän luottoa kuin toisilla. Mitäs siis tulee huomioida, kun bitcoiniin sijoittamista harkitsee? 

 

  • Oletko valmis ottamaan suuren riskin? Kryptovaluuttojen arvo on altis nopeille ja suurille heilahduksille eivätkä sitä säätele Keskupankit. 
  •  

  • Uskotko itse, että bitcoinit tulevat jonain päivänä korvaamaan perinteiset valuutat? 
  •  
  • Koetko, että lohkoketjuteknologia voi yleistyä? 
  •  
  • Haluatko hajauttaa sijoitussalkun? 
  •  
  • Oletko valmis sijoittamaan vaikka voit menettää koko sijoittamasi summan? 
Neliöjuuri laskin
Lohkoketjujen avulla varmasti luotettavia sopimuksia

Miten bitcoineja verotetaan? 

Vaikka kryptovaluutat eivät ole verotuksen alaisina ollessaan kryptovaluuttalompakossa, niin niiden verotusarvo selviää, kun niillä hankitaan erilaisia hyödykkeitä. Ennen vuotta 2018 ei ollut täysin selvää, että miten bitcoinien sekä muiden kryptovaluuttojen verotus tapahtuu. Kuitenkin vuonna 2018 päädyttiin siihen, että kryptovaluutat ja näin ollen myös bitcoin ovat pääomaveroksen alaisia tuloja. 

 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinin verotus toimii kuten osakkeisiin sijoitettaessa. Voitosta tulee maksaa veroa 30 % kun summa on maksimissaan 30 000 €. Tämän jälkeen ylimenevästä osasta tulee maksaa pääomaveroa 34 %. Miten bitcoinien arvo siis lasketaan?  Voiton määrä realisoituu kun bitcoinit muuttuvat perinteiseksi valuutaksi, toiseksi kryptovaluutaksi, tai niillä hankitaan niin palveluita kuin materiaakin. 

 

Tietenkin käytännöt voivat muuttua, mikä koskee myös verotusta. Näin ollen on järkevää perehtyä aina ajankohtaiseen tilanteeseen verottajan sivuilta. 

Missä kaikkialla bitcoineja voi käyttää?  

Toistaiseksi eivät bitcoinit ole vielä päässeet suureen suosioon, mutta niiden käyttö yleistyy koko ajan. Tällä hetkellä bitcoinit käyvät lähinnä internetissä maksamiseen, mutta myös esimerkiksi Helsingistä löytyy K-Kauppa Arabiasta, joka hyväksyy kauppaostosten maksun bitcoineina. Tämä on melkoisen suuri askel ja varmasti monien kryptovaluuttaa suosivien kannalta iloinen asia. 

 

Yleisesti kuitenkin kryptovaluutat toimivat netissä maksamiseen. Ei ole yllätys, että jos sivusto hyväksyy kryptovaluutat, se hyväksyy vähintään bitcoinin. Välttämättä muita kryptovaluuttoja sivusto ei edes hyväksy. Suurimpia verkkokauppoja, joissa bitcoin käy maksutapana, ovat Shopify sekä Microsoft. Myös useilla internetin rahapelisivustoilla, kuten nettikasinoilla, on usein mahdollisuus käyttää talletuksessa ja kotiutuksessa kryptovaluuttoja. 

bitcoin
bitcoin

Bitcoin - tulevaisuus on vielä avoinna

Vaikka tällä hetkellä on selvää, että kryptovaluuttabuumi on erittäin voimakkaana päällä, ei kuitenkaan tulevaisuudesta tiedetä mitään. Tosiasia on, että tänään bitcoin on suosituin ja vakain kryptovaluutta, mutta tilanne ei välttämättä ole sama huomenna, saati sitten 5 vuoden kuluttua. 

 

Todennäköisesti paperiset rahat tulevat ennemmin tai myöhemmin katoamaan, mutta vauhdittaako se kryptovaluuttojen yleistymistä tai mahdollistaako se sen, että kryptovaluutat syrjäyttävät perinteiset valuutat. Tästä ei ole takeita, sillä jo viime vuosina myös perinteiset valuutat ovat siirtyneet internetiin. Aika näyttää, että millaisia muutoksia tulee.